luni, 28 decembrie 2009

Vremea BugetelorEu sunt foarte lenes in general. Nu ma misca ceva decat atunci cand exista niste rezultate vizibile.
Imi place sa fiu organizat dar imi este greu sa ma organizez. Aici vreau sa vorbesc putin despre organizarea finantelor personale, un fel de contabilitate homemade.
Exista varianta, creionului si hartiei dar cum nu-mi plac aceste cai analogice, normal ca folosesc un program. Am folosit o preioada mai demult Microsoft Money apoi am trecut cateva luni pe Quiken si de un an de folosesc din nou Microsft Money 2007, care se pare ca ma coafeaza ce mai bine.
Ideea e simpla dar foarte greu de urmat, trebuie sa notezi undeva intr-un txt la sf fiecarei zile cheltuielile din aceea zi, dureaza un min. La sfarsitul saptamanii, 15 min introduci ce ai stras in txt in program. Majoritatea acestor aplicatii de personal accounting permit defalcarea cheltuielilor pe categorii, mai multe conturi, realizarea de bugete, rapoarte customizate...Tot ce conteaza e sa ai rabdare si rezultatele sunt satisfacatoare. Nu spun ca ma ajuta sa economiesc (pana acum nu am reusit), sau sa investesc, poate pe viitor, dar ma multumeste pentru ca-mi raspunde la intrebarea "Nici nu stiu pe ce am dat banii ?!".
Raspunsul e simplu :

Gifts e asa sus in top din cauza ca acolo am bagat niste nunti...
Desigur toate acese categorii pot fi separate in mai multe subcategorii.
Se pare ca am dat cam 10 milioane pe tigari, deci la anul ma las de fumat. Doar la ocazii...defapt astazi e a treia zi fara fumat.
Inca nu am platit pentru revelion, deci aproximativ 30000 RON pe anul de criza 2009. Nu stiu daca e mult sau putin pentu o persoana care nu are nici o obligatie sau raspundere familiala. Acum stau si ma intreb daca nu cumva am eu o bila lipsa pentru ca-mi fac bugete si scot rapoarte. Eu cred ca nu....


Niciun comentariu: